Klassieke acupunctuur

Klassieke acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), in het Engels Traditional Chinese Medicine (TCM) genaamd. Daarnaast maken de Chinese Kruidengeneeskunde (Fytotherapie), Qi Gong (Chinese bewegingsleer), Tuina (Chinese massage) en voedingsleer deel uit van de TCG.

De basisfilosofie van de Traditionele Chinese Geneeskunde is voor een belangrijk deel gebaseerd op het begrip Energie (Qi). In het lichaam stromen verschillende lichaamsenergieën door energiebanen, ook wel meridianen genoemd. Deze energieën hebben hun eigen functies op lichamelijk, geestelijk (psychisch), emotioneel en spiritueel niveau.

De lichaamsenergieën moeten in voldoende mate aanwezig zijn, vloeiend kunnen stromen en met elkaar in balans zijn. Bij een verstoring kunnen klachten ontstaan op één of meerdere niveaus. Iemand met bijvoorbeeld pijnklachten kan daarnaast depressief gestemd raken of iemand met emotionele problemen kan ook lichamelijke klachten ontwikkelen.

Acupunctuur betekent letterlijk prikken (punctare) door de huid met een naald (acus). Op de meridianen bevinden zich acupunctuurpunten. Dit zijn de plaatsen waar de energiestroom het meest efficiënt beïnvloed kan worden. Door het aanprikken van acupunctuurpunten met naaldjes kan de energiebalans hersteld worden en kunnen klachten verminderen of verdwijnen. Met behulp van acupunctuur kan de energiebalans ook behouden blijven en werkt dan preventief, hetgeen eigenlijk nog beter is!