Segmentale acupunctuur

Segmentale acupunctuur is een vorm van westers-medische acupunctuur en is gebaseerd op kennis van de anatomie en werking van het zenuwstelsel.

Door wetenschappelijk onderzoek is duidelijk geworden dat acupunctuur het zenuwstelsel activeert en dat er onder andere in de hersenen de aanmaak van chemische stofjes beïnvloed wordt, waardoor bijvoorbeeld de pijngewaarwording verandert. Via de werking op het autonome (onwillekeurige) zenuwstelsel kan acupunctuur allerlei lichaamsfuncties beïnvloeden, bijvoorbeeld de bloeddruk, de hartslag, de werking van het maag-darmstelsel etc. Ook de lokale doorbloeding wordt gestimuleerd waardoor wondgenezing of herstel na een blessure bevorderd kan worden.

De plaatsen die geprikt worden bij segmentale acupunctuur komen voor een groot deel overeen met klassieke acupunctuurpunten. De werking van de klassieke acupunctuur is dus voor een deel te verklaren door beïnvloeding van het zenuwstelsel!

Andere plaatsen die geprikt kunnen worden zijn specifiek pijnlijke plekken in spieren, ‘spierknopen’ ook wel trigger points genoemd. Bij veel mensen met pijnklachten van het bewegingsapparaat, zoals bijvoorbeeld nekpijn, rugpijn, schouderpijn etc., zijn trigger points aanwezig. Door deze punten te prikken kunnen de pijnklachten verminderen en zal de spierspanning afnemen.